شنیدن نام لوله پلی اتیلن ناخودآگاه ذهن ما را به سمت لوله های طویل به رنگ مشکی می اندازد. لوله های پلی اتیلن برای محل هایی که نیاز به مقاومت بالایی در برابر دما دارند مورد استفاده قرار می گیرند.در صنعت خطوط لوله، عنوان لوله های HDPE را به لوله پلی اتیلن نسبت می دهند. این عنوان به چگالی بالای لوله پلی اتیلن اشاره دارد.لوله های پلی اتیلن به دلیل نوع جوشی که برای آن ها استفاده می شود؛ بسیار کم دچار اعوجاج اتصال و بروز نشتی می گردند.
شبکه های آبرسانی، شبکه های بالارونده، زیر ساخت های تجاری، کاربرد عمرانی و همچنین پروژه های تامین آب از مهم ترین کاربرد های لوله پلی اتیلن به شمار می روند.
لوله های فلزی که در گذشته به کار رفته اند پس از مدتی با این لوله ها جایگزین می گردند. لوله پلی اتیلن برای طول های بلند بسیار مناسب بوده و کم تر نیز دچار ترکیدگی می گردد.
کاربرد لوله پلی اتیلن
لوله های پلی اتیلن دارای انواع مختلفی هستند؛ لوله های گاز، لوله معدنی، لوله های مربوط به انتقال فاضلاب و لوله های آبرسانی.هر کدام از انواع مختلف لوله پلی اتیلن در حوزه های مربوط به نوع خود مورد استفاده قرار می گیرند و نسبت به روش قدیمی استفاده از لوله های فلزی بسیار مناسب تر هستند و بهره وری بالاتری دارند.مهم ترین کاربرد لوله پلی اتیلن مربوط به انتقال آب می باشد. بهترین مواد مورد استفاده برای انتقال آب شرب، پلی اتیلن می باشد چرا که کم ترین اثر را بر ساختار شیمیایی آب شرب دارد.کاربرد دیگر لوله پلی اتیلن مربوط به سیستم های آبیاری می باشد. آبیاری های تحت فشار نیاز به سیستم لوله کشی دارند که بالاترین مقاومت را داشته و دچار نشتی نگردند.
PE100 بهترین نوع لوله پلی اتیلن برای استفاده در سیستم آبیاری تحت فشار می باشد.
رایج ترین کاربرد برای لوله های پلی اتیلن مربوط به انتقال مواد شیمیایی و اسیدی است. پلی اتیلن در تماس با مواد قلیایی، اسیدی و بازی واکنشی از خود نشان نمی دهد.
برای مشاهده و مطالعه بیشتر در مورد پلی اتیلن می توانید به صفحه پلی اتیلن سبک مراجعه کنید.
به همین علت آزمایشگاه ها برای انجام تست های خود بر روی مواد پسماند یا آب شرب، از مسیر هایی که از لوله پلی اتیلن استفاده شده است، بهره برداری می کنند.گاهی اوقات از خود لوله برای انجام آزمایش استفاده می نمایند چرا که هیچ گونه تاثیری بر ساختار مواد مایع حاوی آن نمی گذارد و طعم و مزه و همچنین بوی آن ها را تغییر نمی دهد.
ویژگی های لوله پلی اتیلن
تولید لوله پلی اتیلن با توجه به ویژگی های برجسته ای که دارد بسیار رونق گرفته و برای مصارفی که عنوان گردید، ساخته می شوند.این لوله ها دارای استحکام بالایی بوده و همچنین خاصیت کشسانی داشته و آن ها را منعطف می نماید. بدین صورت لوله های پلی اتیلن همگام با حرکت های زمین جابه جا شده و دچار شکستگی نمی گردد.کشور ژاپن به دلیل دست و پنجه نرم کردن با زلزله در خاک کشور خود، برای تمامی خطوط انتقال مواد مایع از لوله پلی اتیلن استفاده می نماید و میزان خسارات وارد شده به این لوله ها نیز صفر می باشد.از ویژگی های مهم دیگر لوله های پلی اتیلن داشتن عمر بالا، اتصال بدون جوش و واکنش نشان ندادن با مواد مایع موجود در آن می باشد.
برای مشاهده و مطالعه بیشتر در مورد پلی اتیلن می توانید به صفحه پلی اتیلن سنگین مراجعه کنید.
سطح بیرونی لوله های پلی اتیلن را دارای شیار های موازی طراحی نموده اند تا در برابر برخورد اجسام خارجی دوام بیشتری پیدا کرده و کم تر آسیب ببینند.
مزیت های استفاده از لوله پلی اتیلن
ویژگی هایی که لوله پلی اتیلن دارد سبب شده تا نسبت به سیستم های لوله کشی قدیم دارای مزیت هایی شود و جای آن ها را بگیرد.مهم ترین و اصلی ترین مزیت لوله های پلی اتیلن داشتن مقاومت بالا در برابر فشار های زیاد است. این نوع لوله دارای قدرت و سختی بالایی نیز می باشد و ضربات چکشی آب را به خوبی خنثی نموده و آسیبی به سیستم لوله کشی وارد نمی گردد.مزیت دیگر و بسیار مهم داشتن هزینه های نگهداری کم و مقرون به صرفه است. دلیل این هزینه کم، عمر طولانی لوله پلی اتیلن می باشد.
نکته مهم دیگر مربوط به وزن کم لوله های پلی اتیلن می باشد. داشتن وزن کم سبب می گردد تا در برابر آسیب پذیری مقاوم شده و همچنین در اثر وارد شدن ضربات توسط اشیا خارجی، دچار شکستگی نگردد.مزیت دیگر مربوط به کشاورزان است؛ لوله های پلی اتیلن برای انواع سیستم های آبیاری مناسب هستند و تنوع مناسبی دارند.
داشتن وزن سبک جابه جایی آن ها را ساده تر می نماید. از سوی دیگر مقاومت بالایی نیز داشته و به سادگی نیز دچار فرسودگی نمی گردند و از اسراف آب نیز جلوگیری می نمایند.تمامی این مزیت ها در کنار اندازه های مختلف لوله پلی اتیلن، آن را به بهترین انتخاب برای کشاورزان تبدیل نموده است.
معایب استفاده از لوله پلی اتیلن
مزایایی که لوله های پلی اتیلن دارند، سبب شده است تا از معایب آن چشم پوشی گردد زیرا مزایای بسیار زیادی را دارند.
در هر صورت معایب یا ضعف های لوله پلی اتیلن شامل موارد ذیل می باشد.
برای مشاهده و مطالعه بیشتر در مورد پلی اتیلن می توانید به صفحه فروش پلی اتیلن مراجعه کنید.
کاهش مقاومت لوله ها در گذر زمان
عمر لوله های پلی اتیلن به دو عامل فشار داخلی و دمای سیال بستگی دارد. در گذر زمان به مرور این لوله ها فرسوده شده و نیازمند تعویض خواهند شد.با این وجود میزان عمر تخمین زده شده برای لوله پلی اتیلن تقریبا 100 سال می باشد که در نوع خود عددی قابل تامل می باشد.
ضعف در برابر خلا ایجاد شده در لوله
فرایند تولید لوله پلی اتیلن شامل مکش جداره های داخلی لوله می باشد. بنابراین لوله ها نیز پس از نصب تحت تاثیر مکش هوا قرار می گیرند.
اشعه UV
این ضعف مربوط به لوله های پلی اتیلن اولیه می باشد که دارای رنگ های روشن بودند. بعد ها رنگ ها لوله ها را مشکی نموده و این ضعف نیز پوشش داده شد.
واکنش با برخی مواد شیمیایی
لوله پلی اتیلن با مواد حاوی آن واکنش نشان نمی دهد اما دو مورد استثنا نیز وجود دارد؛ بنزین و گازوئیل مواد مایعی هستند که با این نوع لوله ها انتقال داده نمی شوند زیرا با مواد تشکیل دهنده لوله وارد واکنش می گردند.به صورت کلی معایب برشمرده شده برای لوله های پلی اتیلن چندان اهمیت ندارند و می توان با انجام تمهیداتی آن ها را پوشش داد.