صادرات پلی اتیلن، اهمیت زیادی برای کشور ما دارد. دلیل این امر، افزایش میزان ارز جهانی در ایران به واسطه فعالیت های صادراتی است. البته ایران به عنوان قطب فعال در زمینه واردات پلی اتیلن نیز شناخته می شود. گرید های مهندسی و گرید های خاص، از جمله گرید های وارداتی به ایران هستند. در ادامه با معرفی انواع گرید های پلی اتیلن، اهمیت صادرات و واردات آن ها را بررسی می کنیم.

 

 

انواع پلی اتیلن

پلیمر ها، از کاربردی ترین مواد صنعتی در جهان هستند که انواع مختلفی دارند. در بین تمام انواع پلیمر، پلی اتیلن ها سهم عظیمی از بازار را به خود اختصاص داده اند. در حال حاضر از پلی اتیلن برای ساخت بیش از ۳۲ درصد از مواد پلاستیکی جهان، استفاده می شود. در هنگام ساخت پلی اتیلن از مواد مخصوصی به نام کومونومر استفاده می شود. این ماده با توجه به مقیاس های مختلف به پلی اتیلن اضافه خواهد شد. به همین دلیل پلی اتیلن ها را به گرید های مختلفی تقسیم می کنند. شایان ذکر است که وزن مولکولی هر کدام از گرید های پلی اتیلن با یکدیگر متفاوت است. این امر کاربرد آن ها را تغییر می دهد.

پلی اتیلن سبک

پلی اتیلن سبک، از جمله پرکاربرد ترین نوع پلی اتیلن است. این مدل با نام اختصاری LDPE شناخته می شود. در ساختار این ماده، زنجیره های مولکولی فاصله بسیار زیادی با یکدیگر دارند. از این جهت طول شاخه های جانبی این ماده بزرگتر است و به طور نامنظم دیده می شوند.

همچنین چگالی این ماده بسیار کمتر از سایر گرید ها خواهد بود. این امر، پلی اتیلن سبک را به یک ماده پلاستیکی منعطف تبدیل کرده است. این ماده دارای خاصیت آنتی بلاک است. به همین دلیل در بسته بندی مواد غذایی کاربرد گسترده ای دارد. همچنین برای ساخت انواع فیلم های پلیمری، فیلم های اکستروژن، اسباب بازی های کودکان و … از این نوع پلی اتیلن استفاده می شود.

 

 

پلی اتیلن سنگین

پلی اتیلن سنگین یا HDPE، نقطه مقابل پلی اتیلن سبک است. این ماده چگالی نسبتاً بالایی دارد و شاخه های جانبی در آن، کوتاه است. این امر موجب شده تا پلی اتیلن سنگین نیز با توجه به وزن مولکولی، به گرید های مختلفی تقسیم گردد. از پرکاربرد ترین گرید های این ماده، پلی اتیلن سنگین تزریقی است.

این ماده در بین سایر گرید ها، وزن بسیار سبکی دارد. به همین دلیل در فرایند های تزریقی به منظور ساخت وسایل قالبی استفاده می شود. همچنین از سنگین ترین گرید این ماده برای ساخت لوله های انتقال دهنده سیالات استفاده خواهد شد.

پلی اتیلن سبک خطی

پلی اتیلن سبک خطی با نام اختصاری LLDPE شناخته می شود. این ماده نسبت به سایر گرید های پلی اتیلن، درصد کومونومر بیشتری دارد. این امر، آن را به مقاوم ترین نوع پلی اتیلن تبدیل کرده است. در عین حال چگالی LLDPE ها بسیار پایین است و انعطاف پذیری بالایی دارند.

این ماده به عنوان منحصر به فرد ترین گرید پلی اتیلن شناخته می شود. این ماده برای ساخت انواع فیلم های پلاستیکی کاربرد دارد. همچنین فیلم های کششی تولید شده با LLDPE ها، از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند. از دیگر ویژگی های این گرید می توان به شفافیت آن اشاره کرد. از این جهت برای ساخت انواع لوله های پزشکی، استفاده می شود.

 

 

پلی اتیلن UHMWPE و MDPE

گرید های پلی اتیلن که در مطالب پیشین عنوان کردیم، از پرکاربرد ترین گرید های این ماده بودند. در حالی که پلی اتیلن دو گرید دیگر نیز دارد. گرید های UHMWPE و MDPE به عنوان خاص ترین گرید های پلی اتیلن شناخته می شوند. از این جهت تنها برای مصارف خاص استفاده خواهند شد UHMWPE، نوعی پلی اتیلن با وزن مولکولی بسیار بالا است. کاتالیزورهای متالوسن، اصلی ترین عامل ساخت این گرید هستند UHMWPE مقاومت بالایی در برابر سایش و ضربه دارد. همچنین به راحتی با سیستم ایمنی بدن انسان سازگار می شود.

از این جهت برای تولید مفاصل مصنوعی نظیر زانو و آرنج مورد استفاده قرار می گیرد. گرید بعدی، پلی اتیلن MDPE است. MDPE از ترکیب دو پلی اتیلن سبک و سنگین ساخته می شود. از این جهت یک پلی اتیلن نیمه سنگین به حساب می آید. این گرید در برابر مواد لغزنده بسیار مقاوم است. از این جهت برای ساخت انواع اتصالات و لوله های گاز، کاربرد دارد. از این گرید برای تولید فیلم های بسته بندی نیز استفاده می شود. شایان ذکر است که این گرید نسبت به پلی اتیلن سنگین، سختی کمتری دارد.

کاربرد های پلی اتیلن

پلی اتیلن از پرمصرف ترین نوع پلیمر در جهان است. از این جهت تقریبا در تمامی صنایع حیاتی کاربرد دارد. این نوع پلیمر، اصلی ترین ماده در فرمولاسیون نایلون ها است. به همین دلیل نخستین کاربرد آن را می توان ساخت انواع لوازم بسته بندی دانست. این ماده کاربرد چشمگیری در صنعت خودرو سازی دارد.

از این جهت از آن برای تولید قطعات خاص خودرو ها استفاده می شود. کابل سیم ها، انواع لوازم خانگی، لوله های انتقال دهنده سیالات و … همگی از پلی اتیلن ساخته شده اند. همچنین مخازن بزرگ جهت نگهداری محصولات شیمیایی و دارویی نیز از جنس پلی اتیلن است. از دیگر کاربرد های این ماده می توان به تولید مصالح عایق سازی اشاره کرد.

بازار جهانی پلی اتیلن

اصلی ترین حجم تولید پلی اتیلن مربوط به کشور های ایران و آمریکا است. در واقع این دو کشور تاثیر چشمگیری در رشد جهانی پلی اتیلن داشته اند. مطابق با پیش بینی های انجام شده تا سال ۲۰۲۶، بیش از ۱۱۰ مجتمع تولیدی پلی اتیلن در خاورمیانه احداث می شوند. بدین ترتیب تا ۹ سال آینده با رشد غیر قابل باور پلی اتیلن روبرو هستیم. ایران تصمیم دارد تا سال ۲۰۲۶، به تولید 6.7 میلیون تن پلی اتیلن دست پیدا کند. آمریکا نیز با تولید 9.4 میلیارد تن، در صدر جدول تولید کنندگان پلی اتیلن قرار خواهد گرفت.

صادرات پلی اتیلن

از آنجایی که ایران یکی از بزرگترین قطب های تولیدی این ماده پلیمری در ایران است، در زمینه صادرات پلی اتیلن نیز فعالیت می کند. در حال حاضر تمامی تولید کنندگان این ماده، سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون دلار پلی اتیلن را صادر می کنند. کشور هایی نظیر هند و ترکیه، از کشور های مقصد صادرات به حساب می آیند. همچنین ایران به عنوان قطب تامین کننده پلی اتیلن کشور های اروپایی نیز شناخته می شود.

 

اهمیت صادرات پلی اتیلن

پلی اتیلن، مواد اولیه بیش از ۸۰ درصد از وسایل روزانه است. از این جهت بدون آن، صنایع حیاتی با کمبود مواد اولیه روبرو می شوند. پلی اتیلن به یکی از مهمترین مواد اولیه تبدیل شده است. به همین دلیل تمامی کشور های جهانی به منظور تولید لوازم مختلف به پلی اتیلن نیاز دارند. این امر نخستین علت اهمیت صادرات پلی اتیلن است. علاوه بر این، فرایند صادرات این ماده پلیمری، از مهم ترین منابع درآمدی ایران به حساب می آید.

پلی اتیلن ارزآور ترین صادرات پتروشیمی ایران

ایران بزرگترین صادر کننده پلی اتیلن در منطقه خاورمیانه است. همچنین پس از تولید کنندگان آسیای شرقی و آمریکای شمالی، در جایگاه سوم تولید کننده جهانی قرار می گیرد. سهم ایران از تولید پلی اتیلن در حال حاضر 4.2 درصد از سهم بازار جهانی است. امروزه با توسعه پالایشگاه ها در قسمت جنوبی کشور، شاهد رشد صادرات پلی اتیلن هستیم. ایران همچنین اعلام کرده که تا سال ۲۰۳۰ ظرفیت تولیدی خود را به در هر سال به 8.7 میلیون تن افزایش می دهد.

بخشی از پلی اتیلن تولیدی با قرارداد های کوتاه و بلند به فروش می رسد. بخش دیگر نیز از طریق بورس، معامله خواهد شد. همچنین قیمت پلی اتیلن های صادراتی بر حسب دلار تعیین می شود. از این جهت این ماده به عنوان ارزآور ترین صادرات پتروشیمی شناخته خواهد شد. در بین تمامی گرید های پلی اتیلن، گرید سبک در جایگاه اول صادرات قرار دارد. گرید سنگین و گرید سبک خطی نیز در جایگاه های بعدی قرار می گیرند.

 

واردات پلی اتیلن

ایران، از جمله کشور های فعال در صنعت واردات پلی اتیلن است. همانطور که عنوان شد، مقدار قابل توجهی از پلی اتیلن تولیدی به سایر کشور ها صادر می شود. به همین دلیل برای مصارف داخلی با مشکل روبرو هستیم. راه حل این مشکل،  واردات این ماده پلیمری به ایران است. همچنین ایران، صادر کننده گرید سبک پلی اتیلن به حساب می آید. از این جهت، برای تامین گرید های دیگر از این ماده، واردات آن ها به کشور ضروری خواهد بود.

دلایل واردات پلی اتیلن

سهم قابل توجهی از واردات پلی اتیلن به ایران، از کشور چین تامین می شود. یکی از دلایل مهم واردات این ماده پلیمری، محدودیت های ایران در ساخت گرید های مختلف است. بدین ترتیب برای ساخت برخی از لوازم به گرید های سنگین، سبک خطی، نیمه سنگین و … نیاز داریم. این امر ایران را به یکی از قطب های وارداتی گرید های خاص تبدیل کرده است. همچنین هزینه خریداری پلی اتیلن از چین و تایوان نسبت به کشور های دیگر کمتر است. از این جهت واردات این ماده، از کاهش چشمگیر ارز جلوگیری می کند.

نتیجه گیری

پلی اتیلن از مهم ترین مواد اولیه برای ساخت بسیاری از لوازم ضروری است. این ماده عضوی از خانواده پلیمر ها به حساب می آید. پلی اتیلن به دلیل صادرات بالایی که دارد، به عنوان ارزآور ترین ماده پتروشیمی شناخته می شود. شرکت پیشرو پلاست ارغوان، از شرکت های فعال در زمینه واردات پلی اتیلن است. این شرکت با ۱۵ سال سابقه فعالیت، کاربردی ترین محصولات پتروشیمی را در اختیار صنعت کاران قرار می دهد. برای خریداری انواع مواد پلیمری، به وبسایت این مجموعه مراجعه کنید.