اولین و رایجترین پلاستیکی که امروزه نیز در سطح وسیعی مورد استفاده قرار میگیرد، پلی اتیلن سنگین(High density polyethylene) میباشد که برای تولید یک کیلوگرم از آن، تقریبا به 1.75 كيلوگرم نفت خام نیاز است. ساختار مولکولی این پلیمر به شکل فشرده میباشد که این امر سبب شده تا چگالی یا دانسیته افزایش یابد و به تبع آن، انعطاف پذیری کمتری داشته باشد. همچنین مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی یکی از مهمترین مزیتهای آن به شمار میرود؛ چرا که به لطف این ویژگی مهم میتوان در تولید انواع اسباببازی، لولههای انتقال آب و صندلیها از آن استفاده نمود. با ما همراه باشید تا بیشتر با کاربردهای این پلیمر آشنا شوید.
پلی اتیلن سنگین چیست؟
نخستین بار در سال 1898 یک شیمیدان آلمانی به نام “Hans Von Pechmanv” هنگامی که در حال سنتز و حرارت دادن دی آزومتان بود، مادهای مومی شکل مشاهده نمود که بعدها به نام پلياتيلن شناخته شد. انواع پلیاتیلن بر اساس نوع ساختار مولکولی و چگالی که دارند عبارتند از: پلی اتیلن سنگین (HDPE)، سبک، متوسط و...
همان طور که گفتیم HDPE به دلیل مقاومت بالایی که دارد، اغلب در تولید ظروف نوشابه و لولههای آب و فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین شکل اولیه این ماده خالص و بیرنگ میباشد که بنا به کاربردی که در موارد مختلف خواهد داشت، به آن رنگدانه اضافه کرده و در رنگهای متنوع مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از مزیتهای بزرگ این ماده این است که در قیاس با فلزات، در برابر زنگزدگی از مقاومت بیشتری برخوردار است.
فرآیند تولید پلی اتیلن سنگین
همان طور که میدانید پلیمریزاسیون فرآیندی است که طی آن مولکولهای کوچک یا مونومرها با برقراری پیوند، سبب ایجاد مولکولی بزرگتر با جرم بیشتر میشوند. تولید این نوع پلیاتیلن، به کمک سه راکتور متوالی و پلیمریزاسیون دوغابی صورت میگیرد. در این روش به یک واسطه مانند: «ان هگزان» نیاز است تا در کنار کاتالیست فعال «زیگلر ناتا» عمل یکنواخت کردن را انجام دهد.
قدم اول برای تولید پلی اتیلن سنگین انجام پلیمریزاسیون فشار پایین است که به وسیله وارد کردن کاتالیست، هیدروژن و یک واسطه یکنواختکننده به راکتور شماره 1 صورت میگیرد.
در مراحل بعدی برخلاف راکتور شماره 1، نیاز به تزریق کاتالیست به راکتورهای دوم و سوم نیست و تنها واسطه یکنواختکننده، اتیلن و بوتن وارد این راکتورها میشود. برای دستیابی به بالاترین سطح خالصی HDPE نحوه انجام واکنشها همواره بررسی و کنترل میگردد. در وهله آخر پس از خروج محلول دوغابی پلیاتیلن از راکتور سوم، آن را به سانتریفیوژ4 وارد مینمایند تا به این ترتیب از واسط یکنواختکننده متمایز گردد.
در این مرحله، پلیمری داریم که حاوی هگزان میباشد که با انتقال به خشککن(5) و سپس تجهیزات پودرکننده(7) در نهایت اضافههای کاتالیست از آن جدا میشود. پودر حاصل با انتقال به قسمت اکستروژن، به دانههای جامد پلیمر تبدیل میگردد که به بخش بستهبندی انتقال پیدا میکنند.
ویژگیهای پلی اتیلن سنگین
از مهمترین خصوصیات پلی اتیلن سنگین، میتوان به تراکم و مقاومت بالای آن اشاره نمود که به دلیل نزدیک بودن زنجیرهای پلیمری در ساختار آن میباشد؛ در واقع این امر سبب میشود تا نیروی بین مولکولی افزایش یافته و در نتیجه شاهد استحکام بیشتری در HDPE باشیم. همچنین چگالی و دانسیته آن 0.941 تا 0.965 است که سبب افزایش مقاومت در برابر ضربه میگردد.
در مقایسه با انواع دیگر پلیاتیلن این ماده دارای استحکام بیشتر و نفوذپذیری کمتری میباشد؛ بنابراین بهترین گزینه برای تولید انواع ظروف غذایی است. از طرفی دیگر به دلیل اینکه در برابر خورگی و زنگزدگی دچار هیچ آسیبی نمیگردد برای انواع لوله گاز و آب، انتخابی بی نظیر خواهد بود.
مزایای پلی اتیلن سنگین
از آنجایی که پلی اتیلن سنگین قابلیت شکلپذیری بالایی دارد، بنابراین میتوان آن را قالب زد و در مصارف مختلف به کار گرفت. به عنوان مثال در لوله کشی فاضلاب و زبالهها بهترین گزینه میباشد؛ چرا که در برابر انواع مواد شیمیایی دارای مقاومت بالایی است.
میزان جذب آب در آن کم بوده و همچنین در مقایسه با سایر پلیمرها مقرون به صرفه است؛ همچنین در مقابل الکل و اسید رقیق، دارای مقاومتی مثالزدنی میباشد. این محصول به عنوان عایق الکتریکی نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرد و علاوه بر این، با استانداردهای FDA نیز سازگار است.
معایب پلی اتیلن سنگین
هر محصول در کنار مزیتهای بزرگی که دارد دارای نقاط ضعف و کاستیهایی هم میباشد؛ از جمله مهمترین معایب پلی اتیلن سنگین میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- شرینکیج(shrinkage) یا جمعشدگی آن در قالب بالا است.
- در برابر اشعه ماوراءبنفش دارای مقاومت کمی است.
- پایین بودن ظرفیت دمایی
- احتمال ایجاد ترکخوردگی
- مقاومت کم در برابر حرارت و فرسایش
- قابل اشتعال
کاربردهای پلی اتیلن سنگین
به دلیل مقاومت این ماده در مقابل ضربه، در حوزههای مختلف دارای کاربردهای گستردهای میباشد که در ادامه به آن میپردازیم.
- برای بستهبندی محصولات مختلف از جمله: انواع بطری شیر و آب، جعبه و بشکهها از این ماده استفاده میگردد.
- اکثر کالاهایی که در زندگی روزمره از آنها استفاده میکنیم مانند: لوازم آشپزخانه، انواع اسباببازی و… از این ماده به علت به صرفه بودن و شکلپذیری ساخته شدهاند.
- همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره کردیم، این پلیمر دارای مقاومت کششی بالایی میباشد که سبب شده تا در ساخت انواع الیاف صنعتی، تورهای ماهیگیری و طناب نیز از آن استفاده گردد.
- در صنایع خودروسازی هم برای مخازن سوخت و محفظه روغن موتور کاربرد فراوانی دارد.
پلی اتیلن سنگین، پلیمر ضروری زندگی!
بازار جهانی این محصول، روز به روز در حال گسترش است؛ چرا که علاوه بر کاربردهای گستردهای که در ساخت کیسههای پلاستیکی دارد، برای تولید کابل و لوله در صنایع مختلف نیز گزینهای بسیار مناسب میباشد.
البته این ماده در طبیعت تجزیه نمیگردد و به دلیل حجم بالای تولید آن برای مصارف مختلف، ممکن است تهدیدی جدی برای سلامت محیط زیست محسوب شود! به منظور جلوگیری از بروز مشکلات اینچنینی، میتوان آن را بازیافت نمود. در واقع بازیافت آسان این پلیمر در قیاس با انواع دیگر، یکی از مهمترین و بهترین امتیازات این محصول به شمار میرود. بیشک با وجود مزایا و فواید زیادی که پلی اتیلن سنگین دارد، در آیندهای نه چندان دور شاهد افزایش تنوع محصولات و تولید کالاهای جدیدتر و پرکاربرد با این پلیمر خواهیم بود.
سوالات متداول
- برای تهیه پلی اتیلن سنگین چه کار باید کرد؟
شما می توانید برای تهیه کردن پلی اتیلن و کسب اطلاعات بیشتر به صفحه خرید پلی اتیلن مراجعه کنید. - تفاوت پلی اتیلن سنگین با بقیه انواع پلی اتیلن چیست؟
تفاوت عمده بین پلی اتیلن ها در چگالی آنهاست همانطور که در نام گذاری آنها مشخص است. کلمه D در HDPE بیانگر density به معنای چگالی آنهاست اما شما می توانید برای مطالعه بیشتر به صفحه پلی اتیلن سبک مراجعه کنید.