کامپاندهای پلیمری نمونه ای از ترکیبات پلیمری هستند که با تغییراتی که در ساختار آنها به وجود آمده است خواص فیزیکی و شیمیایی آنها بهتر شده است. یکی از این ترکیبات کامپاند پلی اتیلن است که از نمونههای پرکاربرد محسوب می شود. از این محصول در صنایع مختلفی برای تولیدات متنوع استفاده میشود.
- لوله های آبیاری
- لوله های تحت فشار
تولید این محصول به دلیل نیاز برخی صنایع مانند صنعت ساخت و تولید لوله های آبرسانی انجام شده است. کامپاندهای پلی اتیلن نمونه ای از لولههای آبرسانی هستند که ترکیب ماده کامپاند با دوده تهیه می شوند. مواد اولیه کامپاند پلی اتیلن از ضایعات با کیفیت صنعتی میباشد.
تهیه این ترکیبات مراحل پیچیده و طولانی دارد. در ابتدا مواد اولیه در دستگاه اکسترودر ذوب میشوند، سپس ترکیب پودری از پلیمرهای پایه و افزودنی وارد دستگاه میشوند و پس از ذوب شدن یک ماده یکنواخت از دستگاه خارج میشود.
پس از خنک کردن مواد مذاب یک کاتر، این مواد را به گرانولهای دانه دانه تبدیل میکند. نگهداری این محصولات باید در شرایط دمایی کنترل شده ای انجام شود تا کیفیت محصول نهایی حفظ شود.
کامپاند چیست؟
کامپاندها نمونهای از ترکیبات پلیمری هستند که دارای تنوع گرید هستند. این ترکیبات با اضافه شدن به برخی از مواد اولیه باعث افزایش خاصیت فیزیکی، مکانیکی و حرارتی میشوند. شکل کامپاند به صورت گرانول است و در تولید محصولات پلیمری زیادی کاربرد دارند. کامپاندها مخلوطی از چند نوع پلیمر با افزودنیهایی هستند که برای بهبود ساختار و خواص محصول استفاده میشوند.
ویژگی ساختاری این ترکیبات به شکلی است که در جهت افزایش خواص برخی محصولات مورد استفاده قرار میگیرند. سه جزء اصلی در ساختار آنها وجود دارد.
- پایه پلیمری
- عامل سازگار کننده
- افزودنیها
کامپاند به صورت گرانول دانه دانه است و در شرایط دمایی خاصی در انبارها نگهداری میشود تا کیفیت آنها تغییری پیدا نکند.
چرا از کامپاند استفاده میکنیم؟
در جریان تولید برخی از ترکیبات پلیمری ممکن است تولید کننده با مشکلاتی مانند ضعیف بودن خواص فیزیکی، کاهش خواص و رنگ نامناسب مواجه شود. مستربچها به دلیل ناسازگاری با محصولات پلیمری قابل استفاده برای بهبود شرایط نیستند.
با اضافه کردن موادی مانند کامپاند در زمانی که فرآیند تزریق پلاستیک و اکستروژن انجام میشود برای تقویت خواص شیمیایی و واکنش پذیری محصول مورد استفاده قرار میگیرد. اقتصادی بودن و مقرون به صرفه بودن و کاهش هزینههای جانبی در مقایسه با مستربچها دلیل استفاده از این ترکیبات میباشد.
کامپاندها ترکیبات مناسبی برای تولید انواع کفپوشها میباشند، مقاومت سایشی و پوششی بالای این ترکیبات باعث میشود تا کفپوشهای تولید شده از این پلیمرها به ندرت دچار ترک و آسیب شوند.
ویژگی ساختاری کامپاند پلیمری
به طور کلی کامپاندهای پلیمری دارای سه جزء اصلی هستند که هر بخش وظیفه مشخصی بر عهده دارد و به افزایش خواص نهایی ماده کمک می کنند. در ساختار این ترکیبات هر جز شرایط خاصی در تولید محصولات ایجاد میکند.
پایه پلیمری
از آنجا که کامپاندها خود نیز محصولات پلیمری هستند باید به ترکیبات مشابه اضافه شوند تا محصول نهایی که از ترکیب این دو جز قرار است به دست بیاید کیفیت بهتری داشته باشد.
سازگار کننده
مهمترین بخش یک کامپاند پلیمری که وظیفه سازگار کردن افزودنیها و پایه پلیمری را بر عهده دارد. اگر در زمانی که از کامپاند پلی اتیلن استفاده میکنیم سازگاری و قطبی و غیر قطبی بودن بین پایه پلیمری و افزودنی های شیمیایی رعایت نشود؛ افزودنی ها به طور یکنواخت پخش نخواهند شد و در نتیجه محصول تولیدی کیفیت لازم را نخواهد داشت.
افزودنی های شیمیایی
این ترکیبات با اضافه شدن به پایه پلیمری کامپاند باعث میشوند تا خواص مورد نیاز برای تولید محصول ایجاد شود.
انواع کامپاند
کامپاندها دارای تنوع گسترده و کاربردهای بسیاری هستند. در ادامه به توضیح هر نوع از آن می پردازیم.
کامپاند پلی اتیلن
معروفترین عضو گروه کامپاندها نمونههای پلی اتیلن هستند. انواع پلی اتیلنی از ضایعات صنعتی و مواد شیمیایی تشکیل شدهاند و مقاومت بالایی در برابر تابش نور مستقیم و ضربه های مکانیکی دارند. کیفیت ایده آل و قیمت مناسب از مشخصات بارز آنها می باشد. این نمونه در چهار دسته بندی اصلی قرار میگیرد.
- پلی اتیلن با دانسیته پایین
- پلی اتیلن با دانسیته بالا
- پلی اتیلن با دانسیته متوسط
- پلی اتیلن سبک خطی
- پلی اتیلن با وزن مولکولی بسیار بالا
کامپاند پلی پروپیلن
تفاوت این نمونه با کامپاند پلی اتیلن در ساختار کامپوزیتی آنها است. بعد از پلی اتیلن کامپاندهای پلی پروپیلن پرمصرفترین نمونهها هستند. از کاربردهای پلی پروپلین در پزشکی، قطعات خودرو، تولید لوازم خانگی، تولید پلاستیک و لوازم پلاستیکی، ساخت و تهیه لوله و اتصالات میتوان اشاره کرد.
کامپاند های پرکننده
در تولید این مدل درصد بالایی از سولفات باریم به همراه کامپاند پلی پروپیلن استفاده میشود. خواص ساختاری عالی این محصولات آنها را به نمونههای مناسب برای استفاده در فرآیندهای اسکتروژن، تزریق پلاستیک و ترموفرمینگ تبدیل کرده است.
کامپاند عایق صوتی
در تولید نمونههای عایق صوتی از کامپاند پلی پروپیلن به جای کامپاند پلی اتیلن استفاده میشود. از نمونههای عایق صوتی در تولید لوله های فاضلاب و محصولات عایق بندی و سازههایی که نیاز به عایق صوتی دارند استفاده میشود.
اجزای کامپاند پلی اتیلن
کامپاندها از هر نوعی دارای سه جزء یا بخش اصلی در ساختار خود هستند. این اجزاء برای افزایش خواص محصولات در ساختار کامپاندهای پلیمری وجود دارند.
پایه پلیمری
کامپاند باید به یک محصول پلیمری اضافه شود تا بتواند به راحتی با دیگر ترکیبات ادغام شود.
عامل سازگارکننده
این جزء در کامپاندها برای ایجاد سازگاری بین آنها و محصول وجود دارد و کمک میکند تا به شکلی یکنواخت کامپاند و محصول با یکدیگر ترکیب شوند. بخش دوم دارای اهمیت بالایی است و به یکنواختی ترکیب محصول و کامپاند کمک بزرگی میکنند.
افزودنیها
این بخش خواص و ویژگیهای کامپاند پلی اتیلن را در محصول نهایی شده را کنترل میکند. برخی از افزودنیهای کامپاند باعث تغییر رنگ در قطعه نهایی تولید شده میشوند. افزودنیها میتوانند مایع، جامد یا گاز باشند.
- پایدار کنندهها
- پر کننده
- پلاستی سایز
- روان کننده
- رنگ دانهها
- عوامل اتصالات عرضی
- یو وی
- عاملهای Bliwing
ویژگیهای کامپاند پلی اتیلن
کامپاندهای پلی اتیلن به دلیل خواص منحصر به فرد خود در صنایع زیادی مورد استفاده قرار میگیرند. از ویژگی های این ماده میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
مقاومت بالا در برابر نور خورشید
اضافه شدن درصدی از دوده به کامپاندهای پلی اتیلن باعث میشود تا محصولاتی که از این ترکیبات تهیه میشوند و در فضای باز قرار دارند طول عمر بیشتری داشته باشند. لولههای آبرسانی تهیه شده از این ترکیبات طول عمر بیشتری دارند و هزینههای جانبی نگهداری از آنها کمتر از نمونههای مشابه میباشد.
قیمت مناسب
مواد پلی اتیلنی قیمت پایین تری نسبت به متریال های دیگر مانند چودن و فولاد دارند، کامپاند پلی اتیلن که در تهیه لوله های آبرسانی استفاده می شوند باعث پایین تر آمدن قیمت محصول نهایی میشوند.
شکل پذیری بهتر
در زمان تولید محصولات پلیمری شکل پذیری از فاکتورهای مهم این محصولات به حساب میآید. هر چقدر میزان شکل پذیری مواد بیشتر باشد محصولات بیشتری تولید میشوند.
پایداری خوب محصولات
موادی اولیهای که در تولید کامپاندهای پلی اتیلن استفاده میشوند به صورت یکنواخت ترکیب میشوند و این عاملی میشود برای اینکه کیفیت محصولات نهایی ثبات خوبی پیدا کند و طول عمر بیشتری داشته باشند.
مزایای خرید کامپاند پلی اتیلن
استفاده از این ترکیبات مزایای گسترده ای نسبت به دیگر محصولات پلیمری دارا می باشد.
- راحت و آسان بودن روشهای استفاده از کامپاندهای پلی اتیلن
- سمی نبودن و عدم خطر در استفاده طولانی مدت از این ترکیبات
- به دست آوردن کیفیت محصول مورد نیاز
- بهداشتی و کامل بودن ترکیبات
- اختلاط کامل با مواد پلیمری در سیستمهای تزریق
- مقرون به صرفه بودن
- افزایش استحکام و مقاومت محصولات تهیه شده از این ترکیبات
- مصرف مواد اولیه پلیمری با کیفیت برای تولید محصولات
- تضمین کیفیت و کمیت
- مقاومت بالا در برابر انواع حلالسها
- مقاومت در برابر ترک خوردگی
- امکان استفاده کامپاند پلی اتیلن در صنایع بهداشتی و بسته بندی مواد غذایی
کاربردهای کامپاند پلی اتیلن
ویژگیهای خاص این نمونه از ترکیبات باعث شده است تا از آنها در صنایع کاربردی و مخصوصا تولید انواع لولههای صنعت آبرسانی و تصفیه آب استفاده شود. اما کاربرد این ترکیب فقط محدود به تولید لولهها نیست.
- امکان تولید ورقههای ژئو ممبران
- تولید فیلمهای پلی اتیلنی
- تهیه کارتن پلاستها
- تهیه و تولید لولههای تحت فشار
- تهیه و تولید قطعات تزریقی
- تولید انواع لولههای مورد استفاده در آبیاری قطرهای
نتیجه گیری
کامپاندهای پلیمری نمونه ای از مواد افزودنی پر مصرف در صنایع تولید پلیمر هستند. تولید کامپاندها مثل دیگر محصولات به وسیله دستگاههای اکسترودر و در فرآیند اسکتروژن انجام میشود. مقاومت بالا در برابر تغییرات محیطی و نور خورشید از مزیت محصولاتی است که در تولید آنها از کامپاندهای پلی اتیلنی استفاده میشود.
این نمونه از محصولات پلیمری کاربردهای گستردهای در تولید قطعات خودرو، لوازم الکتریکی، لولههای آبرسانی و ظروف یکبار مصرف دارند.