عوامل شیمیایی زیان آور محیط کار

امروزه تعداد زیادی از مشاغل صنعتی، در معرض خطر عوامل شیمیایی زیان آور بوده و سلامتی افراد را تحت تاثیر قرار می دهند. به عنوان مثال از اصلی ترین مواد اولیه صنایع می توان به پلاستیک و پلیمر اشاره کرد که برای سلامتی کارکنان مضر می باشند. این عوامل در بیشتر شرکتهایی که در تامین مواد پلیمری پتروشیمی و حوزه های مرتبط فعالیت دارند یافت میشود. بنابراین شناخت این نوع عوامل شیمیایی و جلوگیری از بروز بیماری ها به شما کمک می کند تا امنیت خود را در محیط کار حفظ کنید.

عوامل شیمیایی زیان آور

بیماری های شیمیایی

بیماری های شیمیایی در واقع ناشی از عوامل شیمیایی مضر بوده و در انواع گوناگون دسته بندی می شوند. عوامل شیمیایی موجود در محیط کار به گونه ای هستند که بر اثر استفاده از برخی مواد اولیه خام، مواد واسطه و فرآورده های شیمیایی صنعتی به وجود می آیند.

این نوع عوامل شیمیایی در اشکال گوناگونی وجود داشته و بدن انسان را تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین این دسته از بیماری های شیمیایی اغلب به صورت واگیر دار بوده و به سرعت از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند. مواردی که منجر به بروز بیماری های شیمیایی می شوند عبارتند از:

هوا و استنشاق

تنفس در هوای محیط کار باعث انتقال این نوع بیماری ها به بدن انسان می شود. بنابراین به منظور کار در صنایع گوناگون بهتر است با استفاده از ماسک های مخصوص، مانع ورود آلاینده ها و عوامل شیمیایی زیان آور به ریه های خود شوید.

تماس مواد شیمیایی با پوست

در برخی موارد ممکن است مواد شیمیایی مضر، از طریق تماس مواد با پوست یا چشم، وارد بدن شده و سلامتی شما را تحت تاثیر قرار دهند. به منظور جلوگیری از این امر باید از لباس های مخصوص کارخانه ها و صنایع مختلف استفاده کرده و درصد ابتلا به بیماری های شیمیایی را کاهش دهید.

مواد غذایی

بعضی اوقات راه یافتن مواد شیمیایی مضر به منابع غذایی منجر به بروز بیماری های خطرناک می شود. بنابراین بهتر است از خوردن مواد غذایی موجود در معرض مواد شیمیایی خودداری کنید چرا که این امر موجب بروز مشکلات خطرناک برای شما می شود.

 

راه های انتقال عوامل شیمیایی زیان آور

 

انواع تاثیر عوامل شیمیایی در بروز بیماری ها

به طور کلی بیماری های شیمیایی به دو شکل وارد بدن انسان شده و موجب نابودی سیستم دفاعی بدن نیز می شوند. این نوع تاثیرات به شرح زیر می باشد:

ابتلا به دلیل انتقال بیماری

بیماری های شیمیایی در حقیقت واگیر دار بوده و به سرعت شیوع پیدا می کنند. به عبارتی دیگر یکی از اصلی ترین راه های ابتلا به این نوع بیماری، انتقال آن از یک فرد مریض به سیستم بدن شما می باشد.

آلاینده های فیزیکی

آلاینده های فیزیکی نوعی دیگر از انواع عوامل شیمیایی زیان آور هستند که به سرعت وارد بدن انسان می شوند. این نوع آلاینده ها اغلب به صورت گاز یا بخار و گرد و غبار بوده و باعث بروز بیماری های گوناگونی می شوند.

 

اثرات عوامل شیمیایی زیان آور در صنعت

اثرات عوامل شیمیایی در صنعت

عوامل شیمیایی مختلف در واقع تاثیر بسزایی بر بدن انسان می گذارند. این نوع اثرات شیمیایی عبارتند از:

اثرات مزمن

بیماری های مزمن به بیماری هایی گفته می شود که بر اثر تماس با مواد شیمیایی مضر به وجود می آیند. همچنین علائم این دسته از بیماری ها به گونه ای هستند که با قطع تماس طولانی، از بین نمی روند. به عنوان مثال بیماری های آسم و سرطان از نمونه‌های بارز این نوع بیماری بوده و اغلب بر اثر کار در محیط‌های صنعتی خطرناک به وجود می آیند.

اثرات حاد

اثرات حاد در حقیقت بلافاصله پس از تماس کوتاه با مواد شیمیایی خطرناک، در بدن به وجود می آیند. علائم بیماری های حاد به گونه ای است که در بیشتر مواقع بر اثر یک تماس کوتاه ایجاد شده و منجر به مرگ نیز می شوند. از مهم ترین اثرات حاد می توان به سرگیجه های ناگهانی، گلو درد شدید و تحریک پوستی اشاره کرد.

از طرفی در برخی موارد ممکن است اثرات حاد، پس از گذشت مدت زمان طولانی منجر به بروز بیماری های خطرناک دیگری شوند. بنابراین بهتر است با رعایت نکات ایمنی، از سلامت خود در برابر عوامل شیمیایی زیان آور محافظت کنید.

از طرفی عوامل زیادی بر عوارض مواد شیمیایی تاثیر می گذارند مانند:

  • نوع ماده شیمیایی مصرفی در صنایع
  • فاصله افراد از مواد خطرناک و نحوه کار
  • مدت زمانی که افراد در معرض مواد شیمیایی آلوده کار می‌کنند
  • روش استفاده از مواد شیمیایی و نحوه قرارگیری افراد در معرض آنها
  • سن و میزان سلامتی بدن افراد
  • میزان آگاهی انسان از خطرات و نحوه پیشگیری از بیماری‌های شیمیایی

 

نکات ضروری هنگام در معرض عوامل شیمیایی زیان آور

 

اقدامات ضروری به منظور جلوگیری از خطرات مواد شیمیایی در محیط کار

  • رعایت نکات بهداشتی و توصیه های ایمنی
  • نگهداری از مواد شیمیایی در ایمن ترین حالت
  • دور کردن مواد قابل اشتعال از خود
  • استفاده از  دستگاه های تهویه هوا به منظور تنفس بهتر و جلوگیری از بروز بیماری های شیمیایی بر اثر استنشاق هوا
  • بهره گیری از ماسک های تنفسی، دستکش و لباس های مخصوص در هنگام کار
  • عدم نوشیدن آب و خوردن غذا در نزدیکی مواد شیمیایی  
  • عدم استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی خطرناک
  • شستشوی پارچه ها و لباس های آغشته به مواد شیمیایی مضر یا استفاده از لوازم یکبار مصرف
  • جلوگیری از ایجاد تماس های پوستی با مواد شیمیایی
  • عدم استفاده از تینر یا بنزین در معرض مواد شیمیایی مضر یا قابل اشتعال
  • به منظور جلوگیری از بروز بیماری های شیمیایی خطرناک بهتر است پیش از شروع کار، برچسب ایمنی موجود روی مواد شیمیایی را به خوبی بررسی کنید

 

اقدامات لازم هنگام بیماری ناشی از عوامل شیمیایی زیان آور

کلام آخر

بنابراین بیماری های شیمیایی در واقع دستگاه گوارشی و تنفسی انسان را تحت تاثیر قرار داده و اثرات خطرناکی بر روی سیستم دفاعی بدن انسان می گذارند. شناخت دلایل بروز بیماری های شیمیایی ناشی از عوامل شیمیایی زیان آور، به شما کمک می کند تا از سلامتی خود به خوبی محافظت کرده و عوارض این نوع بیماری ها را به شکل قابل توجهی کاهش دهید.

این نوشته را به اشتراک بگذارید :

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا